Празничен концерт – 21.01.2016

90 години на възраждане, на всеотдайна, сърцата дейност на поколения читалищни дейци , будители и предани сподвижници,за да бъде съхранена българската духовност и традиция.

Годината е 1926. Родолюбиви , ентусиазирани и жадни за знания будни жители и учители в с. Пчеларово учредяват една нова полезна организация, а именно читалище. Читалище в което да се опази българското съзнание и да се възражда българския дух. За първи председател е избран Мойно Дошев. А от 1932г. до 1946 год. председател на Читалището е Иван Тенев Буюклиев .

През следващите години членовете на читалището бързо нарастват, защото хората разбират голямото значение на читалището, като просветен институт, те влизат в редовете му не само като обикновени членове, но и като доброволци и дарители.

Читалищната библиотека разполага с богат книжен фонд, които наброява до момента над 15 000 тома, както и много стари книги от далечната 1915 година.

ПЪРВИТЕ САМОДЕЙЦИ АРТИСТИ СЕ ИЗЯВЯВАТ САМО МЕСЕЦ СЛЕД ОСНОВАВАНЕ НА ЧИТАЛИЩЕТО. В ЕДНА ОТ КЛАСНИТЕ СТАИ ПРЕДСТАВЯТ КОМЕДИЯТА „УЧЕНИ И ПРОСТИ“. ПОСТАНОВКИТЕ ГОСТУВАТ И В ДРУГИ СЕЛИЩА ОТ РАЙОНА И ДО 1976 ГОДИНА. В КНИГАТА ЗА ПРЕДСТАВЛЕНИЯ СА ОТРАЗЕНИ 134 СПЕКТАКЛИ.

През 1985 година се създава читалището група за въстановяване на празници и обичай с ръководител Катина Димитрова . Групата се състоеше от 31 ентусиазирани жени, а в момента те са 16.

През 1986 година на събора в Копривщица е първото представяне на групата, от където се завръща със златен медал и с едно негласно ново име „златните пчеларовски баби“.

ДЪЛГО ВРЕМЕ СЛЕД ОСНОВАВАНЕ НА ЧИТАЛИЩЕТО СЕ ОБМИСЛЯ ПОСТРОЯВАНЕ НА САМОСТОЯТЕЛНА СГРАДА. ПЪРВАТА КОПКА Е НАПРАВЕНА НА 1 АПРИЛ 1953 ГОДИНА И ОФИЦИАЛНО ОТКРИТА ПЕЗ 1956 ГОДИНА. 30 ГОДИНИ СЛЕД СЪЗДАВАНЕТО СИ ЧИТАЛИЩЕТО СЕ НАНАСЯ В СВОЙ ДОМ. СЛЕД ОЩЕ 30 ГОДИНИ – В 1987 ГОДИНА, Е ИЗВЪРШЕН ОСНОВЕН РЕМОНТ И РЕКОНСТРУКЦИЯ НА СГРАДАТА.

Сградата е обезпечена с модерна за онова време материална база, оборудвана с богата библиотека, с разкошен салон, с голяма сцена , репетиционна зала и читалня.

90-годишната история на читалището е изключително разнообразна: библиотечна дейност, художествена самодейност, радиопредавания, кинопрожекции, изложбена дейност, чествания и концерти .

Когато дейността на едно читалище е с продължителността на един човешки живот, то равносметката е белязана с присъствието на хората , от онези първите сложили началото, до последните вървящи по техните стъпки.

Не е възможно да изброят имената на всички самодейци преминали през читалищната сцена, изиграли едни от най-хубавите роли, но е добре да се отдаде заслужена почит към онези , които вече не са сред нас и да се благодари на всички, които не са щадели лично своето време и сили, неплатен творчески труд в името на читалищното дело.

В тази 90-годишна история читалищната дейност е горяла като буен огън, затихвала е като жарава, тлеела е като горяща пепел и отново е лумвал огънят и любовта към нови прояви и разнородни дейности.

Много награди са завоювани през годините – грамоти и плакети от общински , регионални и национални прегледи и фестивали .

90-те години от създаването на читалището дава самочувстние на поколенията пчеларовци, че в тези трудни времена читалището го има и макар с позабавен ход, читалищното дело продължава.

Ръководството на НЧ „Иван Буюлиев“ благодари на всички читалищни дейци, предишни и настоящи, за подкрепата и доверието към народното огнище, културната памет и творчество, затова че са поддържали жив огъня, запален преди 90 години.

Поздравени да бъдат всички творчески колективи – ученици и възрастни, с пожелание за здраве , щастие и много успехи на читалищната сцена, за да се извисява българския дух, за да я има България.

Честита 90-годишнина!

Председател на НЧ „Иван Буюклиев-1926 г.“, Маргарита Стойкова, тел: 0889224761